{ "title": "Bebeklerde Grip Nasıl Geçer", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/bebeklerde-grip-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 05:16:32", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "Bebeklerde grip, Grip hastalığı yetişkinlerden çok bebekleri etkileyen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Grip hastalığına üç tip influenza virüsü neden olur. Bu virüsler genelde Kasım-Mart arası etkili olmaktadır. Yetişkin insanlardan öksürük, balgam, nefes alıp verme, el teması ve hava yolundan bebeklere bulaşabilirler. Bebekler üşütüp grip olursa telaş yapmamanız gerekir. Grip hastalığı bulaşıcı özellik taşıdığından, bebeklerinizi sık sık grip belirtilerini incelemesi ve gözetleme yapmanız gerekir.

Bebeklerde grip belirtileri nelerdir?

Genelde bebeklerde soğuk algınlığı ve üşütme ile karıştırılır. Soğuk algınlığı ve üşütmenin nedenleri farklı iken, grubun tek nedeni virüsdür.
Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden en az iki tanesi bir süredir bebeğinizde görülüyorsa, bebeğinizin gribe yakalandığını söyleyebiliriz. Bebek gribi görülen yavrularını kesinlikle antibiyotik verilmemelidir. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlara iyi gelmekte, oysa grip bakterilerden küçük mikroplardan olan virüsler tarafından sebep olmaktadır.

Bebeklerde grip atlatma

Sağlık bakanlığı tarafından önerilen en etkin grip ile mücadele aşı yaptırılmasıdır. Bebeklerde 6-18 aylıkken grip aşısı yaptırılmalıdır. Özellikle grip bağışıklığının güçlenmesi 6-60 ay arasındaki bebekler ve çocuklarımız için önem taşımaktadır. Grip aşısı yaptırmanız bebeğimiz ve çocuklarımızın grip hastalığına karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede gribin ve grip sonucu oluşan yüksek ateşin neden olabileceği havale gibi yan etkiler ve riskleri ortadan kaldırmış oluruz. Kronik hastalıkları olan bazı bebeklerin, grip sonucunda değişik komplikasyonlar geçirmesi ve bundan zarar görmesi riski daha çoktur. Bu bebeklerin bağışıklık sistemi normal bebeklere göre daha zayıf kalmaktadır.

Bebeğiniz gripli iken yüzü solgun ve baş ağrısı çeker. Bu sebeple bazı bebeklerde grip hastalığı sonrası akciğer iltihabı veya sinüzit görülebilir. Bebeğinizin öksürüğü belli bi zamandan sonra halen devam ediyor ve şiddetleniyorsa, bolca sıvı takviyesi ve dinlenmesini sağlamanız gerekir. Yeme konusunda iştahsızlık gösterecek olan bebeklere, ufak ufak ama devamlı süt ya da mama yedirmeye devam etmelisiniz. Bebeğinizin her zaman el temizliğine dikkat ederek sıklıkla yıkamalısınız.
" } ] }