{ "title": "Bebeklerde Grip ve Öksürük", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/bebeklerde-grip-ve-oksuruk.jpg", "date": "21.01.2024 09:54:16", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde grip ve öksürük, Bebeklerin genel yapısında ilk doğdukları yıl en azından bir kez grip olma gibi bir sorun vardır. Gribe sebebiyet veren yüzlerce virüs bulunmaktadır. Bebeğin bağışıklık sistemi yetişkinler kadar güçlü olmadığı için bebekler bu virüslere karşı güçsüzdür. Grip dediğimiz rahatsızlık bulaşıcıdır.

Bebekler dış dünyayı algılayabilmek için genellikle ellerini ve ağızlarını kullanırlar. Yani tanımak istedikleri her cismi önce ellerine alır sonra ağzına götürürler. Bu da tabi ki virüslere davetiye çıkaran bir durumdur.

Grip ve soğuk algınlığı sürekli birbirlerine karıştırılmaktadır. Eğer öksürük ve burun tıkanması ateş yükselmeden önce oluyorsa soğuk algınlığı, sonra oluyorsa da griptir. Ayrıca gribin en önemli belirtisi kuru öksürüktür.

Gripler bebekler açısından da ergenler açısında da genellikle kışa denk gelmektedir. Çünkü Kışın pencereler sık sık açılıp ev havalandırılmadığı için virüsler hep oda içerisinde kalır ve bir kişiye bulaşır ve ondanda rahatlıkla diğer kişilere geçer. Erişkin bir birey yılda 2 ya da 4 kez grip olurken, bir bebek 6 ya da 10 kere grip olmaktadır. K, mi durumlarda bebeğin grip mi olduğu yoksa farklı bir rahatsızlığa mı yakalandığı kolay bir biçimde anlaşılmayabilir. Gribin belirtileri genellikle şu şekildedir: Burnun akması, hapşırma, öksürük veya ateş yükselmesidir. Ayrıca bebek de huysuzluk ve halsizlik aynı zamanda öksürük mevcuttur.

Bebeklerde Grip ve öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak hiçbir ilaç çeşidi bu rahatsızlığın hemen bitmesini sağlamaz sadece belirtileri biraz hafifleterek bebeğin kendisini biraz daha iyi hissetmesine sebep olmaktadır.

Bebek açısından en iyi tedavi yöntemi istirahat etmek ve biberon yardımı ile bol miktarda sıvı tüketerek vücuttan toksin atmaktır. 4 aylıktan daha küçük olan bebeklerde sıvı tercihi anne sütü ve mama olmalıdır. Aylık olan bebeğe az miktarda suda verilebilir. Bebek altı aylık olunca meyve suyu bile verilebilmektedir. Bebeğe bir doktor tavsiye etmediği sürece aspirin bile verilmemelidir. Bebeklerin burunları grip ya da başka sebepten dolayı dolar ve nefes almaları zorlaşır. Bebekler burnu temizleme gibi bir şey yapamadıkları için bu görev anneye düşmektedir. Annede bebeğin burun deliği küçük olduğu için bazı yöntemlerden yararlanarak bu işlemi yapmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi şu şekildedir:

Tuzlu su kullanma ve çekme: Bebeğin başı arkaya yatırılmalı ve burnun uç kısmından az miktarda tuzlu su damlatın. Bu su sayesinde grip yüzünden oluşan kurumuş burun akıntısı yumuşar ve burun aspiratörü dene aletle bu sıvı rahatça çekilir.

Soğuk Algınlığı ve Öksürük İçin Doğal tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak bebeğin banyo suyunun içerisine birkaç damla mentol, okaliptüs veya çam yağı damlatarak bebeğin az da olsa nefesinin açılmasına neden olarak bebeğinde biraz rahatlamasına sebep olur. Eğer bebek altı aylıktan daha büyükse ona açık olacak şekilde ılık papatya çayı verilmelidir.

Bebek 3 aylıktan daha küçükse ve grip belirtileri gözleniyorsa, 3 ile 6 ay arasında bir yaşta ise ve ateş durumu 38,3'ü geçmişse ve 6 aylıktan büyükse ve ateş durumu 39,4 dereceyi geçmişse bebek muhakkak bir uzmana götürülmelidir.

Aşağıda bulunan belirtiler bebeğinizde varsa onu kesinlikle Uzman bir doktora götürmeniz gerekmektedir.
Not: Eğer grip tedavi edilirse belirtisi olan öksürük de tedavi edilmiş olur.

Ama yine de bir öksürük tedavisi uygulanacaksa ballı süt tarzı sıcak içecekler tüketmek öksürüğün biraz da olsa bastırılmasına yardımcı olur. Doktor önerisi altında öksürük şurupları da kullanılabilir. Bu söylediğimiz yöntem eğer öksürük gripten kaynaklanıyorsa uygulanır. Öksürük başka bir rahatsızlığın belirtisi ise ona göre yöntemler tercih edilebilir.
" } ] }