{ "title": "Domuz Gribi Aşısı", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/domuz-gribi-asisi.jpg", "date": "19.01.2024 13:41:09", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Domuz gribi aşısı, Resmi adı H1N1 Pandemik grip olan ve 2009 yılında ilk defa Meksika'da ortaya çıkan bir virüs türüdür. Domuz gribi, kuş türleri ve domuzlara özgü grip RNA'larının üçlü kombinasyonunu içeren bir tür virüs şeklidir. Bu tip kombinasyonlar grip virüsünün gen değiş tokuş özelliği nedeniyle ortaya çıkar. Domuz gribi virüsü yapısı bakımından İspanyol gribi ile benzerlik gösterir. Domuz gribi, normal grip virüsleri gibi aynı şekilde bulaşır. Normal grip gibi benzer belirtiler ortaya çıkarır. Yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gözükmektedir. Bazı hastalarda kusma ve ishal de görülmektedir. Bazı ciddi vakalarda zatürre ve ARDS hastalığı olarak bilinen solunum yolu komplikasyonlarına neden olduğu görülmüştür.

Domuz gribinden korunma

Domuz gribi solunum yoluyla bulaşır. Aşısı vardır. Bu aşı Dünya Sağlık Federasyonun onayladığı bir aşıdır. Fakat aşının yan etkileri konusunda hala şüpheler bulunmaktadır. Dünyada 2009 yılına kadar 65 milyon domuz gribi aşısının yapıldığı ve mevsimsel grip aşısından farklı bir yan etkiye rastlanılmadığını Dünya Sağlık Örgütü açıklamıştır. Domuz gribi aşısında adjuvan olarak bulun bulunan skualen daha önceden de hepatit, bazı grip aşıları ve kuş gribi farklı birçok aşıda da denenmiştir. Koldaki enjeksiyon yerinde ağrı dışında hiçbir farklı bir yan etki görülmemiştir. Onaylanmış aşılar gebelerde de kullanılabilir. Buna canlı zayıflatılmış aşılar, ayrıca adjuvanlı ve adjuvansız ölü aşılar da dahildir. Aşıya bağlı olarak yumurta alerjisi bulunanların dışında oluşan bir alerjik reaksiyon bulunmamaktadır. Tedbir olarak solunum maskeleri dışında, özellikle kalabalık ortamlardan çıkınca, ellerinizi sıklıkla su, sabun ya da alkol içerikli kimyasallarla yıkamalısınız. Eğer bu yöntemi uygulayamazsanız ellerinizi ağzımızdan ve gözlerimizden uzak tutmalıyız.

Domuz gribi aşısı

H1N1 aşısının yapı, içerik ve şekli açısından, mevsimsel grip aşısından herhangi bir farkı yoktur. Domuz gribi aşısı ve mevsimlik grip aşısının ayrı iki aşı olarak ortaya çıkmasının tek sebebi, domuz gribi ortaya çıktığında zaten mevsimsel grip aşısı üretim aşamasında olmasıydı. Yumurtalar virüsle enfekte edildikten sonra süreci durdurmak veya domuz gribi virüsünü halen enfekte edilen yumurtalara eklemek mümkün değildi. Bu yüzden H1N1 virüsü için yeni aşı hazırlanmak zorunda kalınmıştır. İlk etapta sınırlı sayıda üretimi yapıla bilmiştir.
" } ] }