{ "title": "Domuz Gribi Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/domuz-gribi-nasil-bulasir.jpg", "date": "20.01.2024 21:41:17", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Domuz Gribi Nasıl Bulaşır, Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak bilinmektedir. Ayrıca bu grip hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Domuz gribi denince akla hemen hayvan gelmektedir fakat bu grip insanlara bulaşabilir ve sonucu ölüme kadar götürmektedir. Henüz domuz gribi için bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabilmektedir. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmamaktadır. Hastalığın kontrolden çıkan ve geniş çaplı bir salgın olduğu belirtilmektedir. Ancak bu grip domuz eti yenmesiyle oluşmayıp solunum yolu ile bulaşmaktadır. Domuzlarda çok sık görülen bu grip insanlara bulaştığı zaman risk taşımaktadır bu gribin aşısı domuzlara vurulmak için var olmaktadır fakat insanlar için hala bir aşısı bulunmamaktadır. Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı bilinmektedir.

Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da burna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşması da görülmektedir. Örneğin domuz gribi taşıyan bir kişinin kullandığı kaşık ya da çatalı kullanmak ve özellikle dezenfekte etmeden kullanmak çok büyük risk taşımaktadır. Ayrıca çok hızlı bir şekilde diğer kişiye de bulaşması bu şekilde olmaktadır. Bunun yanı sıra gribi taşıyan kişinin hapşırma veya öksürmesi ile ağızdan çıkan gözle görülmeyen mikropların etrafta bulunan eşyalara konması ve daha sonrasındaki kişilere dokunma yolu ile bulaşması sağlanır. Daha çok bu şekilde bulaşma görülmektedir. Bir de gribi taşıyan kişinin yastığını, yorganını, havlusunu, kıyafetlerini kullanmakta oldukça tehlikeli olmakla beraber bulaşmaya bire bir olmaktadır. Özellikle havluyu ortak kullanmak çok tehlikeli olmaktadır. Ayrıca hastayla aynı ortamda bulunulduğu zaman dokunulan eşyaların hepsi mikrop taşıma riski yüksek olmakla beraber kişi dokunduktan sonra ellerini dezenfekte etmelidir.

Domuz gribi nasıl bulaşır?

Gribi taşıyan kişinin tırnak makası kesinlikle kullanılmamalı, tarağı kesinlikle ayrı olmalıdır. Bu tarz kullanılan malzemeler mikrobun en çok bulaştığı malzemeler olduğu için ikinci kişiye bulaşması oldukça kolay olmaktadır. Ayrıca grip olan kişi hapşırma esnasında ağzını kapatmıyor ise mutlaka uyarın mikropların dağılmasını önlemeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır. Grip olan kişi ile tokalaşmamaya özen gösterin veya tokalaşmış iseniz elinizi ve yüzünüzü bol su ile yıkayarak dezenfekte edin. Domuz gribinin bulaşma süresi ise belirtiden 1 gün önce ve hastalıktan 1 hafta sonrası bulaşma sağlıyor. Yani kişi domuz gribine yakalandığını henüz bilmeden başkasına da bulaştırma olayı oldukça yüksek olmaktadır. Bir de grip olan kişinin kullandığı el ve vücut sabunundan kaçının. Grip olan kişi ile aynı tabakta yemek yenirse bile grip bulaşması oldukça yüksek olmaktadır. Özellikle vücut direnci düşük, beslenmesi bozuk, kronik rahatsızlıkları olan kişilerde bulaşma hızlı olmaktadır. Bu gribin bulaşmaması için grip olan kişiyi mutlaka bir karantina odası belirleyerek orada tutulup tedavisi yapılmalıdır. Çünkü grip olan kişi konuştuğu zaman bile bulaşma sağlayabilmektedir.
" } ] }