{ "title": "Domuz Gribi", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/domuz-gribi.jpg", "date": "20.01.2024 04:09:36", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Domuz gribi, son zamanlarda insanlar üzerinde yayılma gösteren ve birçok kişide hayati tehlikeler meydana getirebilen bir hastalık türüdür. Viral bir hastalık olan domuz gribi, insanlar arasında bulaşıcı bir özellik taşımaktadır. Oldukça tehlikeli olan ve kişide oldukça belirtiler gösteren bu hastalık, müdahale edilmediği zaman çok büyük problemlerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle birazdan söyleyeceğimiz belirtiler görüldüğünde kesinlikle zaman kaybetmeden bir doktora görünmenizde fayda vardır. Geçtiğimiz yıllarda kırım kongo hastalığı ile bulaşma riski görülen bu hastalık bir kişinin ölümüne neden olmuştur. Fakat yapılan çalışmalar ve önlemler sayesinde bu sorunun üstesinden gelinmiştir. Fakat her ne şekilde olursa olsun domuz gribi tehlikesi henüz tam olarak geçmiş değildir. Hastalığın başlangıç yeri Meksika olarak bilinmektedir bu hastalık Meksika'dan sonra ABD'de görülmüş ve oldukça hızlı bir yayılma göstermiştir. Bu yayılmanın nedeni bazen hayvanlarda olmuştur. Bir çoğumuz bu viral hastalığın neden domuz gribi olarak adlandırıldığını merak etmekteyiz. Domuz virüsü olarak adlandırılan bu hastalık domuzlar arasında görülen gribal hastalıklarla oldukça benzerlik gösterdiği için tıbbi olarak ve halk arasında bu hastalığa domuz gribi adı verilmiştir. Yapılan araştırmalara göre bu virüsün oluşumunda insan virüsleri, domuz virüsleri ve kuşlarda görülen virüsler birleşerek oluşmuştur. Bu nedenle domuz virüsünün yaygın olduğu geçmiş yıllarda birçok kuş kontrol altına alınmış hatta birçoğu imha edilmiştir.

Nasıl Bulaşır?

Domuz gribi, bildiğimiz soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarla aynı şekilde buluşmaktadır. Yani domuz gribine bulaşmış bir kişi ile aynı ortamda bulunuyorsanız birinci dereceden risk altındasınız. Bu nedenle domuz gribinden şüphe duyduğunuz ortamlarda çok fazla durmamanız tavsiye edilmektedir. Hastalığın bulunduğu kişi ortamda hapşırsa bile emin olun ki bu hastalığın bulaşma ihtimali yüzde yetmişleri geçmektedir. Bunun yanında virüsün bulunduğu kişi ile cilt temasına geçme ile ve bu kişinin yemek yediği kapları kullanmak gibi durumlarda da bu hastalığın sizlere de bulaşma ihtimali artmaktadır.

En çok görülen belirtileri?

Bu durumun gösterdiği en büyük belirti tabi ki de kişideki zor ve hızlı nefes alma durumlarıdır. Bu belirti genç yaşlı herkeste bu hastalıkla birlikte mutlaka görülen durumlardandır. Domuz gribi hastalığına yakalanın kişide ilk olarak bu belirti ilk 7 gün içerisinde mutlaka kendisini göstermektedir. Bunun yanında birçok belirti de baş göstermektedir. Bunun yanında hastalık biraz daha ilerledikten sonra kişilerde iştah kayıpları ve aşırı kusma durumları meydana gelmektedir. Bu durum yine birçok kişide görülen ve en büyük belirtiler arasında kabul edilen bir hastalık belirtisidir. Daha birçok belirti arasında en çok görülen belirti ise uyarılara cevap vermeme ve dalgınlık durumlarıdır. Bu belirtiler yaklaşık olarak 7 gün içerisinde hastalığın bulaşmış olduğu kişilerde kesinlikle görülen durumlardandır.

Teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Domuz gribinin teşhisi hastanın şikâyetlerine bakılarak yapılan bazı test yöntemleri ile ortaya çıkarılmaktadır. Bunun yanında kişide yapılan kan testleri ile de bu durum daha net olarak ortaya konulmaktadır. Bu hastalık eğer kişide görülüyorsa kesinlikle acilen tedaviye başlanır. Reçetesiz olarak satılmayan bazı ilaçlar doktor kontrolü dahilinde hasta üzerinde uygulanmaya başlanmaktadır. Bu hastalığın ortadan kalkmasında kişinin bağışıklık sistemi, vücut yapısı gibi durumlar belirlemektedir. Bu nedenle hastalığın iyileşme süresi kişiden kişiye değişmektedir.

Son olarak domuz virüsü riski bulunan evlerde neredeyse her gün mutlaka eşyaların temizlenmesi sürekli temas yerlerinin (Kapı kolu, kumanda, pencere, koltuk kenarları) temizlenmesi ve silinmesi gerekmektedir. Bu bölgelerde dokunma durumlarının fazla olması nedeni ile hastalık kolay bir şekilde yayılarak bulaşma riskini arttırmaktadır. Bunun yanında kişi kesinlikle takabildiği kadar maske takarak gününü geçirmelidir. Hastalığın bulunduğu kişi ayrı odalarda uyumalıdır ve eşyalarını sadece kendisi kullanmaktadır.
" } ] }