{ "title": "En İyi Grip İlacı", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/en-iyi-grip-ilaci.jpg", "date": "20.01.2024 06:03:43", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
En iyi grip ilacı, grip insan vücuduna influenza diye adlandırılan virüsün solunum yoluyla girmesiyle oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu sebeple bulaşıcıdır. Genellikle hafif atlatılan bir hastalık olsa da yaşlılarda, çocuklarda, kronik hastalarda baskın gelmesiyle, ölüme yol açacak ciddi sorunlar oluşturabilir.

Theraflu forte: Grip hastalığının en iyi ve en etkili ilaçlarından biridir.

Farmasötik şekli: Film tablet şeklindedir.

Formülü: Bir film tablette bulunan maddeler aşağıdaki gibidir.
Farmakolojik özellikleri nelerdir?

Parasetamol etkili bir ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Trombosit agregasyonunu inhibe etmez ve proteinin cevabını etkilememektedir. Ağız yoluyla alınarak hızla ve çabuk emilir. Etki süresi 15 ila 30 dakika arası değişir. Fenilefrin hidroklorür, başlıca adrenerjik reseptörler üzerinde direkt etkisi olan sempatomimetik bir madde türüdür. Nazal dekonjestan olarak üst solunum yolu mukozalarındaki şişkinliği ortadan kaldırır. Klorfeniramin maleat ise antihistaminik bir madde olup, kılcal damarlarındaki geçirgenliği azaltmakla beraber aksırma, burun akıntısı, gözde sulanma ve kaşıntı gibi belirtileri gidermektedir.

Endikasyonları: Gribe bağlı ağrı, ateş ve nezlenin semptomik tedavisinde kullanılmaktadır.

Uyarılar

Hipertansiyon, hipertiroidiiiiiiiizm, ciddi kardiyovasküler bozukluk, diyabet, glokom, amfizem, kronik akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları, prostat hipertrofisine bağlı idrar retansiyonu gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır. 10 g'ın üzerinde alan yetişkinlerde toksisite görülmesi kaçınılmazdır. Kronik alkoliklerde, terapötik dozlardan sonra hepatotoksisite ve ağır karaciğer hasarı ortaya çıkabilmektedir. Günlük toplamda doz miktarı 2 g'ın altında kalmalıdır. Hastalıkla ilgili belirtiler ve bulguların düzelmemesi ya da yenilerinin ortaya çıkması, ateşin üç günden fazla sürmesi halinde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan hamile ya da emziren annelerin kullanması sakıncalıdır.

Yan etkileri nelerdir?

Görme bulanıklığı, deri döküntüsü, taşikardi, baş dönmesi, ağız kuruluğu ve özellikle çocuklarda irritabilite görüle bilmektedir.

Doz aşımı halinde yapılması gerekenler

Semptomlar: Başağrısı, baş dönmesi, gerginlik, konfüzyon, halüsinasyon, konvülsiyonlar ve taşikardi aritmi bu semptomlardır.

Tedavi şekli: Gastrik lavaj yapılmalı, duruma göre de aktif kömür verilebilir. Kardiyovasküler sistem ve solunum sisteminin yakından rakibiyle birlikte asemptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır. Akut parasetamol zehirlenmesi durumunda ise spesifik antidotu N-asetiksistein ilk onaltı saat içinde uygulanmalıdır. N-asetilsistein oral uygulanacaksa daha önce verilen aktif kömür, lavaj ile temizlenmeli ya da verilmemelidir. Hemodiyaliz ve hemoperfüzyon yapılabilmektedir.
" } ] }