{ "title": "Grip Aşısı Sonrası", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/Grip-Asisi-Sonrasi-54.jpg", "date": "21.01.2024 01:55:24", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Grip Aşısı sonrası, Grip genel olarak sonbahar ve kış aylarında çok yaygın bir şekilde yaşanan bir üst solunum yolu hastalığıdır. Gribe sebep olan influenza virüsü ile soğuk algınlığı birbirine karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığına göre daha çabuk geçmektedir. Soğuk algınlığının genel olarak burun akması ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler göstermektedir. Gripte ise yüksek ateş, baş ağrısı, terleme, halsizlik ve mide bulantısı gibi belirtileri bulunur. Grip kişilerin günlük işlerini yapmalarını bile engelleyebilecek kadar ağır ve şiddetli geçmektedir. Özellikler çocuklar ve 65 yaş üstü yaşlı bireylerde, böbrek hastalarında, şeker hastalarında ve kalp hastalarında daha şiddetli geçmektedir. Bu gibi hastalar gribe karşı koruyucu önlemler almalıdır. Gribe karşı yapılması gereken tedavi yöntemleri uygulanmaz ise daha zatürre gibi ağır hastalıkları ortaya çıkartabilir. Grip tedavisi için doktora gidilmesi ve ilaç tedavisine başlanmalıdır. Grip için ilaçsız tedavide yapılmaktadır.

Ülkemizde grip için yeni uygulanmaya başlanan bir diğer tedavi yöntemi de grip aşısıdır. Gelişmiş ülkeler grip aşısını düzenli olarak uygularken ülkemizde grip aşısı düzenli uygulanmamakla birlikte ücretli yapılmaktadır.

Grip aşısı kimlere uygulanmalı; grip aşısı özellikle 65 yaş ve üstü yaşlı insanlara, böbrek, şeker ve kalp hastalarına uygulanmalıdır. Grip aşısı yetişkinlerin çoğuna uygulanabilir yalnızca hamilelik dönemindeki anneler dikkat edilmelidir. Hamileliğin ilk 2-3 ayının içinde bulunanlara ve özellikle yumurtaya karşı alerjisi olan kişilere uygulanmamalıdır. Çocuklarda ise 6 ayını bitirmiş çocuklara uygulanmamalıdır.

Grip aşısı sonrası grip aşısını sürekli doktor kontrolünde yaptırılması gerekmektedir. Aşı yapılacak ortamın temiz ve sağlık koşullarına uygun olmasın çok önemlidir. Aşıların ortalama +3-+9 derece arasında muhafaza edilmesi ve dondurulmaması gerekmektedir. Aşısının koruyucu etkisi olduğu gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Özellikle aşının yapıldığı yerde kızarıklık, şişme ve ağrı meydana gelebilir. Bunun yanında tüm vücudu etkileyen yan etkileri de çıkabilmektedir. Halsizlik, baş ağrısı, kaslar da ağrı gibi etkileri de bulunur. Bu gibi durumlar aşıdan 1-2 gün sonra geçmektedir. Diğer aşı ve ilaçlarda olduğu gibi grip aşısının da bu gibi yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler uzun süre devam ederse muhakkak doktora başvurulmalıdır.
" } ] }