{ "title": "Grip Aşısının Yan Etkileri", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/grip-asisinin-yan-etkileri.jpg", "date": "20.01.2024 18:11:40", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Grip Aşısının Yan Etkileri, Grip genellikle sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak yaşanan bir üst solunum yolu hastalığıdır. Gribe neden olan influenza virüsü ile soğuk algınlığı birbirine karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığına göre daha hafif geçmektedir. Soğuk algınlığının daha çok burun akması ve burun tıkanıklığı gibi belirtileri bulunmaktadır. Grip ise yüksek ateş, terleme, baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtileri bulunmaktadır. Grip kişilerin günlük işlerini yapaklarını bile engelleyebilecek kadar ağır geçmektedir. Özellikler çocuklarda, 65 yaş üstü bireylerde, şeker hastalarında, böbrek hastalarında ve kalp hastalarında daha ağır geçmektedir. Bu tür hastalar gribe karşı koruyucu önlemler almalıdır. Gribe karşı gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaz ise daha zatürre gibi ağır hastalıkları tetikleyebilir. Grip tedavisi için doktora başvurulmalı ve ilaç tedavisine başlanmalıdır. Grip için ilaçsız tedavi de uygulanmaktadır.

Ülkemizde grip için yeni uygulamaya başlanan bir diğer yöntem de grip aşısıdır. Gelişmiş ülkeler grip aşısını programlı olarak uygularken ülkemiz de grip aşısı düzenli olmamakla birlikte ücretli yapılmaktadır.

Grip aşısı kimlere uygulanmalı; grip aşısı özellikle 65 yaş ve üstü, şeker, böbrek ve kalp hastalarına uygulanmalıdır. Grip aşısı yetişkinlerin çoğuna uygulanabilir sadece hamilelik dönemindeki kişilere dikkat edilmelidir. Hamileliğin ilk 3-4 ayının içinde bulunanlara ve özellikle yumurtaya karşı alerjisi olan kişilere uygulanmamalıdır. Çocuklar da ise 6 ayını tamamlamamış çocuklara uygulanmamalıdır.

Grip aşısının yan etkileri; Grip aşısını daima doktor kontrolün de yaptırılması gerekir. Aşı yapılacak ortamın temiz ve sağlık koşullarına uygun olmasın da fayda vardır. Aşıların ortalama +3-+9 derece arasında saklanması ve dondurulmaması gerekir. Aşısının koruyucu etkisi olduğu gibi bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Özellikle aşının yapıldığı yerde şişme, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Bunun yanı sıra tüm vücudu etkileyen yan etkileri de vardır. Halsizlik, baş ağrısı, kaslar da ağrı gibi etkileri de bulunmaktadır. Bu gibi durumlar aşıdan 2 -3 gün sonra geçmektedir. Diğer birçok aşı ve ilaçlar da olduğu gibi grip aşısının da bu gibi yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler uzun süre devam ederse doktora başvurulmalıdır.
" } ] }