Grip Çayı, Grip, tıp dilinde influenza adıyla bilinen, virüs yoluyla bütün vücudu etkisi altına alan ve genellikle burun, boğazı, bronşları ve nadir olarak da akciğerleri etkilemekte olan, kişiden kişiye kolaylıkla yayılan ve her yıl salgın olarak beliren bir hastalık türü olmaktadır. Gribin sebep olduğu enfeksiyon belirtisi genel olarak bir hafta kadar sürmektedir. Yüksek ateş, şiddetli olarak meydana gelen halsizlik, kuru öksürük belirtisi, boğaz ağrısı grip belirtileri arasında en fazla görülen belirtilerden olmaktadır. Çoğu kişi için iki haftalık bir dinlenme süresi gribin iyileşmesi için yeterli olarak görülür. Griple mücadelede birçok besin, doğal kaynakları tıbbi olarak kullanılan ilaçlar ve bitkilerden elde edilen birçok karışım kullanılmaktadır.
Grip Çayı
Limon Çayı: Limonun yüksek oranda C vitamini maddesi içermesinden dolayı limon çayı griple mücadelede vücudu güçlendirmek için birebirdir. Gün içerisinde siyah çaya bol miktarda limon sıkarak veya sadece kaynamış suya limon sıkarak içeceğiniz çay boğazı yumuşatarak griple oluşan boğaz kuruluğunu önleyecektir. Grip sırasında en fazla tüketilen çaylardan biri nane limon çayıdır. Limon suyunun yanı sıra çayın içine limon kabuğunu da ekleyebilirsiniz bu sayede içtiğiniz çay daha etkili grip savurucu etki oluşturacaktır. Limonlu çaylar toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve oluşan grip hastalığının daha çabuk düzelmesine olanak sağlar.
Zencefil Çayı: Zencefil çayı gribin giderilmesinde boğazda yumuşama sağlar ve öksürük oluşumunu azaltıcı etki oluşturur. Ayrıca mide bulantısı ya da mide ağrısı gibi sorunlarınız varsa zencefil çayı tüketebilirsiniz. Zencefil çayı hazırlamak için 3-4 santim kalınlığında zencefilin kabuğunu soyduktan sonra ince ince dilimleyin ve kaynamış olan suyun içerisine ilave ederek 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı tüketebilirsiniz.
Baharat Çayı: Bazı baharatları ve sarımsağı birleştirerek hazırlayacağınız çay terlemeyi arttırarak ateşin düşmesini aynı zamanda sinüslerin ve burnun açılmasını sağlayacaktır. İhtiyacınız olan malzemeler siyah turp, sarımsak ve acı biber tozu olacaktır. Bir bardak çay için yarım yemek kaşığı turp, 1 çay kaşığı acı toz biber ve 1-2 diş sarımsak kullanılır. Bütün malzemeleri kaynamış suya ekleyelim, 10 dakika demleyip çayınızı tüketelim. Gribin giderilmesinde oldukça faydalı olacaktır.
Sığır Kuyruğu Çayı: Balgam söktürücü özelliği bulunan sığır kuyruğu çayı grip nedeniyle dolan göğsü ve burnu açmada oldukça faydalıdır. Bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı sığır kuyruğu kullanılır. Tatlandırmak amacıyla bal kullanılabilir.
Ekinezya Çayı: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kış aylarında bulaşıcı olan grip hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu bitki antibiyotik etki oluşturarak grip rahatsızlığını, soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
Karahindiba Çayı: Ağız içinde oluşan yaralardan bronşit hastalığının yok edilmesine kadar çeşitli sorunların tedavisinde önerilen karahindiba çayı aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde bağışıklık sistemine kuvvetlenme oluşturur ve vücuttan toksinlerin daha hızlı atılmasına olanak sağlar.
Papatya Çayı: Sinirlerin yatışmasına yardımcı olan ve kişilerde uyku düzeninin sağlanmasını kolaylaştıran papatya çayında bulunan bazı kimyasal bileşenler bakteri, virüslerin yok edilmesinde bu etkenlerle savaşan beyaz kan hücresi sayısında artış olmasına katkıda bulunur ve bu sayede griple mücadelede oldukça faydalıdır.
Geven Otu Çayı: Papatya çayı vücuttan toksinlerin atılmasını hızlandıran ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, grip virüsüne karşı olarak vücudun direncini artıran çaylardan olmaktadır.
Grip çayı, gribin etkisinin yok edilmesinde kullanılması gereken ve rahatsızlık belirtilerini oldukça hafifleten doğal şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Grip çayı, aşırı derecede kullanımında ilaçlara benzer olumsuz yan etkiler oluşturacağını unutmamak gereklidir. Yukarıda belirtilen çaylardan tüketmeye başlamadan önce yan etkileri, kullandığınız ilaçlarla etki oluşturması husunda doktorunuzdan bilgi almanız gerekmektedir.