{ "title": "Grip Çeşitleri", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/Grip-Cesitleri-64.jpg", "date": "20.01.2024 06:27:09", "author": "Melisa SERAP", "article": [ { "article": "Grip Çeşitleri; A, B ve C olmak üzere 3 tip bulunmaktadır. Bilinenin aksine yüzlerce çeşit grip virüsü olduğu bilgisi doğru değildir. Ancak bu virüsler zaman zaman yapılarını değiştirebildikleri için alt çeşitleri oluşabilmektedir. Grip, virüs nedeniyle üst solunum yollarının iltihaplanmasıdır. Toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Grip virüslerin de oluşan yapı değişikliklerini Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye'nin de içinde bulunduğu dünyanın çeşitli yerlerinde gözlem altında tutulmakta ve değişiklikler saptanarak salgın yapma olasılığı bulunan virüs tipleri belirlenmektedir.

Tarihte görülmüş ve görülmekte olan bazı grip çeşitleri şunlardır:

İspanyol Gribi: İspanyol nezlesi olarak da bilinmektedir. 1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün sebep olduğu grip salgınıdır. İspanyol gribi, bir buçuk yıl içerisinde 100 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir. Hatta 1. Dünya Savaşında ölen insan sayısından daha çok kişi İspanyol virüsünden dolayı ölmüştür. Bu grip çeşidi tarihe, insanlık tarihinin en büyük salgını olarak geçmiştir. İspanyol gribinin ilk yayılma şekli hayvanlardan olduğu düşünülmüştür fakat daha sonrasında hava yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. İspanyol gribi İstanbul'da da görülmüş ve hatta Mustafa Kemal Atatürk de Samsun'a çıktığında bu hastalığa yakalanmış.

İspanyol Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Asya Gribi: Asya gribi A sınıfı gribi virüsü oluşturur. Asya gribi bulaşıcı bir girip türü olup zamanla virüsteki protein yapısı değişerek yeni özellikler kazanmakta ve yeni salgınlara neden olmaktadır. 1957 yılında Çin'de başlayarak Uzak doğu ülkelerine doğru yayılmıştır. Asya gribine yakalanan bir kişi ilk olarak öksürük, nezle, üşüme hissi, yangın, kas ağrıları, baş ve göz ağrıları olmaktadır. Hasta yüksek ateş sebebiyle nöbet geçirebilir. Küçük bebeklerde ve 60 yaşın üzerindeki hastalarda ağır seyreder. Sinir sistemi ve kalbi zayıf olan hastalar genellikle hastalığa dayanamaz.

Domuz Gribi: Kümes hayvanlarında ve domuzlarla korumasız olarak temasta bulanan kişiler, eğer havyanlar bu virüsü taşıyor ise hasta olma riski daha yüksektir. Bu grip insandan insana bulaşabilir.

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Kuş Gribi: Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda grip belirtileriyle ortaya çıkmaktadır. Çok bulaşıcı bir hastalık olup ölümle sonuçlanmaktadır.
" } ] }