{ "title": "Grip Çorbası", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/Grip-Corbasi-53.jpg", "date": "19.01.2024 16:48:06", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Grip Çorbası, özellikle soğuk kış aylarının daimî hastalığı olan grip virüslerin sebep olarak gösterildiği bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle grip nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılır. Ancak soğuk algınlığı ile grip arasındaki büyük fark ise ani gelişen yüksek ateşin yanı sıra şiddetli adale ağrılarıdır. Günlerce devam eden yüksek ateş hastada halsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrısıyla birlikte yaşanır. Grip şiddetine göre bazen evde yapılabilecek yöntemlerle bazı durumlarda ise doktor yardımıyla atlatılabilmektedir. Ancak grip olan kişinin kendi sağlığı açısından uygulaması gereken pek çok basit önlemler vardır. İlk sırada ise öksürürken ve hapşururken gribin başkalarına bulaşmaması için dikkat etmelidir. Ayrıca ellerini sık sık yıkayarak hijyen sağlanmalıdır. Hastanın soğuk ortamlardan uzak durması ve kalın giysiler giymesinin yanı sıra sıcak çorbalar veya sıcak bitki çayları tüketmesi ve bol sıvı alması gerekmektedir. Grip rahatsızlığına iyi gelen bir çorba olan vereceğimiz grip çorbası da grip için oldukça faydalı olacaktır.

Grip Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Terbiyesi için
Grip Çorbası Nasıl Yapılır?

Grip çorbası hazırlığımıza ilk olarak tavuk kalçasının derisini soyarak başlayalım. Ardından tavuk göğsü ve kalçayı çorba tenceremize alarak üzerine yeteri kadar su ve kuru soğanın kabuklarını soyarak tüm olarak ilave ederek tavuk etleri pişinceye kadar haşlayalım. Ardından ayrı bir tencerenin içine tereyağını ekleyerek kısık ateşte yağın erimesini sağladıktan sonra üzerine un ilave ederek un hafifçe sararıncaya kadar kavuralım. Ardından haşlanan tavuk etlerini haşlama suyundan alarak küp şeklinde doğrayalım. Daha sonra tavuk suyunun üzerine 1,5 2 litre kadar su ekleyip karıştırdıktan sonra tavuk suyundan bir miktar alarak unu pürüzsüz bir hal alıncaya kadar karıştırarak bulamaç kıvamına getirip yavaş yavaş karıştırarak çorba suyuna ilave ederek orta ateşte kaynatalım. Kaynamakta olan çorbanın içine doğranmış tavuk etlerini ilave ederek kaynamaya bırakırken bizde çorbamızın terbiyesini hazırlayalım. Uygun bir kâsenin içine yumurta sarı un ve taze sıkılmış limon suyu ilave ederek iyice çırparak hazır hale gelen terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya eklerken bir taraftan da karıştırmayı ihmal etmeyelim. Ardından sarımsakları dövdükten sonra tuz ve baharatlarla birlikte çorbaya ekleyip 5-6 dakika kadar daha kaynatarak çorbayı ocaktan alıp, sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }