{ "title": "Grip Olmanın Yolları", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/Grip-Olmanin-Yollari-51.jpg", "date": "21.01.2024 14:20:43", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Grip Olmanın Yolları; oldukça basit yöntemlerden geçmektedir. Grip hastalığının sebebi virüslerdir. Gribe neden olan çok fazla çeşit virüse rastlanmıştır.

Grip Virüsünün Bünyeye Bulaşma Yöntemleri Nelerdir?

Grip virüsleri hava, su ve temas yoluyla çevreye saçılabilir. Bir insana grip virüsü bulaştığı zaman ona ilk karşı koyman burun ve boğazda bulunan mukus salgısıdır. Eğer virüsler bu noktada yenilir ise hastalık başlamadan bitmiş demektir. Ancak virüsler bu aşamayı geçtiğinde vücuda yayılarak diğer hücrelere de hastalık bulaştırmaya başlar. Vücudun savunma silahları yine bitmez. Bu defa kan içindeki akyuvarlar hasta hücrelere akın edip bu virüslerle savaşır. Hastalığın insan vücudundaki ilk emareleri zaten ilk bu aşamada gözükmeye başlar. Hastalıkla savaş sırasında yüksek ateşle birlikte ödem, akıntı ve tıkanıklık gibi sıkıntılar ortaya çıkar. Artık grip olmuşsunuzdur.

Grip Salgını

Grip Olmanın Yolları kişi bazında ele alındığında yukarıdaki gibi olsa da toplumsal anlamda –yani insanlar arasında yayılması- şu şekilde olmaktadır: Virüsler özellikle kış ve bahar mevsiminde uykularından uyanarak herhangi bir yolla canlıların vücuduna yerleşebilir. Tabi yerleştikten sonra bünyede çoğalması, hücreleri ele geçirmesi ve diğer bünyelere yayılmacı olabilmesi birkaç günü bulabilir. Yani bir kişinin grip olmasından itibaren birkaç içinde bu hastalığı yayma potansiyeli de vardır. Grip virüsleri öksürük ve hapşırık damlacıklarına kolayca yerleşebilirler. Hastanın hapşırığı ve öksürüğü ile yakınlardaki bir şahsa, virüslü damlacıkların ele ya da vücuda bulaşması ile de diğer başka kişilere temasla bulaşma ihtimali yüzde 60'tır. Bu konuda yapılan bir araştırma sonucuna göre bir otel odasında kalan grip olmuş bir kişinin temas ettiği elektrik prizine kendisinden sonra sağlıklı bir kişinin dokunmasıyla grip bulaşmaması imkânsıza yakın. Grip virüsü bütün bunlara rağmen dış ortamda birkaç saat, bir evde yani kapalı ortamlarda bir gün civarı yaşayabilmektedir. Bilinmesi gereken bir şey daha vardır ki bu tür virüsler nemden daha çok kuru havayı sever. Bu yüzden nemin az olduğu kış aylarında daha aktif olurlar.

Grip virüsleri kimi zamanlar ortakulak iltihabı, sinüzit ve zatürreye de neden olabilir. Grip tedavisi için yapılması gereken tek şey muayene olup doktor tavsiyesi ve kontrolünde gerekli grip ilaçları kullanmaktır. Kontrolsüz ilaç kullanımında ilk sırayı nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde, bilinçsiz olarak kullanılan ilaçlar almaktadır. Özellikle bilinçsiz antibiyotik kullanımı hem bu virüslerle mücadelenin etkisiz olmasına hem de bakteri ve virüslerin bağışıklık kazanarak daha da ilerlemelerine neden olabilmektedir.
" } ] }