{ "title": "Grip Terleme", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/grip-terleme.jpg", "date": "20.01.2024 19:51:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Grip terleme, influenza denilen virüsle bulaşan grip, hastalarda 38 ve üzerindeki ateşle seyreden, şiddetli kas ve eklem ağrılarına yol açan, titreme, halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük, baş ağrısı gibi etkileri olan enfeksiyon hastalığıdır. Bunun yanında grip terleme gibi vücut salgılarında artışa neden olabilir. Bunu doktorlar iyi bir gelişme olarak görürler. Çünkü terleme vücudu etkisi altına alan virüsün dışarıya atılmasına yardımcı olan bir unsurdur. Grip hastalığında ortaya çıkan belirtiler genellikle 1 hafta içinde etkilerini yitirir. Ancak hastaları etkileyen halsizlik, bitkinlik gibi sorunlar 2 hafta kadar devam edebilir. Çünkü hastalığın etkeni olan virüs oldukça dirençlidir ve uzun süre vücutta kalabilir. Bunun dışarıya atılmasında terlemenin önemli bir rolü bulunmaktadır. Toplumda geniş kitleleri etkileyebilecek şekilde bulaşıcı özelliği bulunan grip hastalığından korunmanın en önemli unsuru bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Çünkü zayıf bir bağışıklık sistemine sahip kişiler gribe daha kolay yakalanır. Bu gruptaki kişilerin daha dikkatli olması, kendilerini mümkün olduğu kadar gripten korunmak amacıyla önlemler alması gerekir.

Grip terleme etkisi yapar mı?

Kış aylarında daha yoğun şekilde görülen grip, insanların kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmesi nedeniyle hızla yayılır. Toplumda adeta salgın şekilde etkili olmaya başlar. Bu nedenle uzmanlar kapalı yerlerin bile sıkça havalandırılmasını ve ortamdaki havanın sürekli taze tutulmasını tavsiye ederler. Öksürme ve hapşırma etkisi gösterdiğinden, özellikle hastaların maske takması virüsün yayılmasın engel olabilir. Çünkü grip genellikle havadan damlacıklar yoluyla bulaşır. İlk etkileri olan geniz akıntısı, burun akıntısı başladığında, hemen tıbbi destek alınarak gribin ilerlemesine engel olunmalıdır. Grip terleme yoluyla etkinliği azaltılabilecek bir rahatsızlıktır. Mümkün olduğu kadar dinlenmek, vücut salgıları yoluyla yani burun ve geniz akıntısı, terleme gibi yollarla virüsün etkisinin azaltılması gerekir.

Grip terleme etkisi gösterebilen, vücut direncini azaltan oldukça dirençli bir virüsün neden olduğu enfeksiyon hastalığı olduğundan, henüz bulaşmadan korunma yollarının uygulanmasını gerektirir. Özellikle dengeli ve sağlıklı bir beslenmeyle, güçlü bir bünyeye sahip olunmalıdır. Böylece virüsle savaşmakta kolaylaşır. Gerekirse zamanında grip aşısı yaptırılarak, virüse karşı korunma sağlanmalıdır. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa, sizleri gripten daha rahat koruyacaktır.
" } ] }