{ "title": "Grip ve Baş Ağrısı", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/grip-ve-bas-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 17:12:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Grip ve baş ağrısı, grip, influenza adı verilen bir tür virüsün yol açtığı ciddi bir rahatsızlıktır. Burun, bronş ve çok sık olmasa da akciğerleri etkisi altına alabilir. Gribe yol açan enfeksiyon en az 1 hafta etkili olur. Grip şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kuru öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ile görülür. Hastalıkta en etkili tedavi yöntemi dinlenmedir. Maruz kalınan grip çoğu kişide 2 haftalık bir dinlenme sürecinden sonra geçer. Ancak diyabet, kalp, akciğer gibi sorunu olan kişilerde gribe yol açan virüs daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Grip ile yaşanan belirtilerden en önemlilerinden biri baş ağrısıdır. Baş ağrısı grip geçse de bir süre daha devamlılığını koruyabilir. Grip belirtileri grip virüsü vücuda alındıktan 2 sonra ortaya çıkmaya başlar. Yaşanacak belirtiler aniden ve çok şiddetli oluşum gösterebilir. Gripte ilk belirti aralıklarla yaşanan üşüme hissidir. Üşüme hissine yüksek ateş de eşlik edebilir.

Yüksek ateş, üşüme hissi, baş ağrısı, kuru öksürük, halsizlik gibi şikâyetler grip başladıktan hemen sonra görülmeyebilir. Fakat yüksek ateş grip ile başlangıç anından itibaren yaşanabilir. Yetişkinlerde yaşanan grip nedeniyle mide ve bağırsak sorunlarına çok sık rastlanmaz. Ancak çocuklarda grip ile seyreden şikâyetlere mide bulantısı ve kusma da eklenebilir.

Grip virüsleri A, B ve C olmak üzere üç farklı şekilde değerlendirilir. A, B virüsleri yılda bir defa da olsa dünya genelinde yaşanan grip salgınlarında sorumlu virüslerdir. C virüsü diğer iki virüse nazaran daha hafif şikâyetler ile ortaya çıkarak, hastalık daha hafif atlatılabilir. Grip bu üç virüs türünün haricinde ortaya çıkmışsa hastalık salgın şekilde seyrederek çok daha fazla kişiyi etkisi altına alabilir. Grip aşısı A, B ve C virüsleri için hazırlanmış olduğu için diğer virüs türü daha yaygın seyredebilir.

Grip İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Grip olan kişide akciğer, diyabet, böbrek ve kalp hastalıkları gibi problemler varsa grip nedeniyle yaşanan şikâyetler şiddetlenmeden bir doktora başvurulmalıdır. Şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik yaşanmaya başlanmışsa yine hasta derhal bir doktora başvurarak gerekli tedavinin başlatılması gerekir. Grip vücutta aşırı su kaybına neden olabilecek bir hastalık olduğundan dolayı hastalık şiddetleri artabilir. Bu nedenle su tüketimi arttırılarak hastalık kontrol altına alınabilir.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip için uygulanan ve hastalığı tam olarak tedavi edebilen bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak grip nedeniyle ortaya çıkan baş ağrısı, kas ağrısı gibi ağrıları gidermek için ağrı kesici tedavisi uygulanabilir. Doktorun yazmış olduğu reçete ile hastalığın süresi kısaltılarak belirtiler hafifletilebilir. Bu tür ilaçların kullanım amacı belirtileri azaltmaktır. Reçeteli ilaçlar haricinde evde doğal yöntemler uygulanarak da hastalık kontrol altına alınabilir.
" } ] }