{ "title": "Kuş Gribi İnsanlara Nasıl Geçer", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/kus-gribi-insanlara-nasl-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 20:40:12", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Kuş Gribi İnsanlara Nasıl Geçer, Uzakdoğu ve Asya'da kümes hayvanları ile kuşlar arasında başladıktan sonra insanlara bulaşan kuş gribinin Romanya ve Rusya'dan sonra yurdumuzda da rastlanması, bu hastalığın sınırlı salgın olmayarak dünya genelinde bir salgın hastalık olduğu bilinmektedir. Kuş gribi kanatlı hayvanların tamamını kapsayan ve tavuk, ördek, kaz ve kuşlar gibi hayvanlarda kitlesel katliamlara yani toplu ölümlere neden olan ve hayvan hastalığını da etken olarak bilinen H5N1 virüsünden kaynaklanarak insanlara kadar ulaşan bir hastalıktır. Grip yani (İnfluenza A) olarak bilinen virüsün hemaglutinin (H1- H7) ile (N1-N3) nöraminidaz olmak üzeri farklı iki tür antijeni mevcuttur. Yalnız bunlardan H1, H2, H3, ile N1, N2 diye adlandırılan antijeni barındıran virüslerin insanlarda grip rahatsızlığına ve salgılarına neden olduğu bilinmektedir.

Kuş gribi yaklaşık olarak her 10 senede bir tamamen antijenik yapısını farklılaştırarak kıtalar ve ülkeler arasında yayılarak baş gösteren grip salgınlarında etkili H1, H2 ya da H3 antijenik olan yapıda olmuştur. Bu nedenle H5 ya da H7 antijeni barındıran grip virüsünde ise daha değişik bir virüs olarak özellikle kanatlı hayvanlarda toplu ölümlere ve hastalıklara neden olmuştur. Bundan yaklaşık olarak 8-9 sene öncesine kadar bu hastalığa insanlarda rastlanmamıştır. Ne var ki 1997 senesinde Çin'de meydana gelen kuş gribi salgını esnasında H5N1 virüsünün kanatlılardan sonra insanlarda da hastalık yapabilecek seviyeye geldiği ve kuş gribi hastalığı nedeni ile insanlarında öldüğü belirlenmiştir. Kuş gribi hastalığı Çin'den diğer komşu ülkelere kadar yayılarak Tayland, Vietnam olarak Güneydoğu Asya kıtalarında da görülmüştür. Kuş gribi özellikle göçmen kuşlar nedeniyle göç istikametleri üzerinde yer alan Ülkelerinde tehdit altında olduğu bir gerçektir.

Kuş Gribi İnsanlara Nasıl Geçer?

Kuş gribinden oldukça kolay önlemler alınarak korunmak mümkündür. Kuş gribi hastalığı hakkında en fazla sorulan soru ve endişeler arasında tavuk etinin tüketilip tüketilemeyeceği hakkındadır. İşte merak edilen soruların en önemlilerini ise soru ve cevaplarıyla şöyle sıralayabiliriz.

Kuş gribinde, boğaz ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, solunum zorluğu, zatürre ve öksürük benzeri solunum sistemiyle ilgili belirtilere rastlanır. Kuş gribi rahatsızlığında küçük büyük herkesin endişe ile sorduğu en önemli soru olan \" tavuk eti tüketebilir miyiz?\" Kuş gribine rastlanan bölgelerdeki kanatlı hayvanlar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak kuş gribine rastlanmayan bölgelerdeki kanatlıların ise sağlıklı olup olmadıklarına dikkat edildikten sonra, temizleme ve pişirme işleminin en iyi koşullarda hijyen kurallarına uyularak hazırlanan kanatlı hayvanlar iç huzuruyla tüketilebilir.

Kuş gribi, özellikle hastalıktan ölmüş ve hasta oldukları tespit edilmiş kanatlılarla temas halindeki kişilere kolaylıkla geçebilir. Hata hayvanların boğaz akıntısı, burun akıntısı, göz yaşı ya da dışkılarıyla dokunan kişiler kuş gribi hastalığına yakalanabilirler. Bu temasın dışında hasta hayvanların bulunduğu ortamlarda kalmak ve aynı havayı teneffüs etmek de kişilere hastalığı bulaştırabilmektedir. Kuş gribi virüsü kişilere geçtikten sonra 2 ila 4 gün arasında kendini gösterebilmektedir. Ancak erken teşhis konularak tedaviye vakit kaybetmeden başlansa bile kuş gribine yakalanan insanlarda ölüm riski yaklaşık olarak %58 civarındadır. Bu nedenle baş gösteren salgın durumlarında insanların daha dikkatli ve bilinçli olmaları oldukça önemlidir.
" } ] }