{ "title": "Mide Gribi", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/mide-gribi.jpg", "date": "20.01.2024 04:27:36", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Mide gribi, diğer adıyla yani tıp dilinde viral gastroentrit ismiyle bilinmektedir. Mide gribi sulu ishal oluşumu, karın krampları gerçekleşmesi, bulantı ya da kusma bazen de yüksek ateş olarak belirtilerini göstermekte olan bir bağırsak enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Genel olarak mide gribi adı denilen viral gastroenterit enfeksiyonuna en yaygın yakalanma yolları mikrop kapmış gıdaların tüketilmesi mikrop kapmış su tüketmek, enfeksiyon riski olan bir kişiye yakın temasta bulunmak bu belirtinin kişilerde görülmesine neden olabilir. Sağlıklı kişilerde bu belirti büyük bir olasılıkla komplikasyon olmadan enfeksiyondan kurulma gerçekleşir. Fakat bebeklerde, yaşlı kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde mide gribi ölümcül olabilmektedir. Mide gribi için önceden önlem almanın dışında hiçbir etkili tedavi yöntemi yoktur. Mikrop bulunan sudan ve mikrop bulaşan yiyeceklerden tüketmekten kaçınarak bu riskin oluşumundan kendimizi koruyabiliriz. Bunların yanı sıra ellerimizi sürekli olarak yıkamak da bu hususta etkili bir önlem olmaktadır.

Mide gribi kişilerde belirmesinde bu belirtiyi gösteren kişilerinviral gastroenterit virüsü bulaşmış olan gıda ya da su tüketirken enfeksiyon riski olan bir kişinin kullanmış olduğu bir eşyanın kullanımına bağlı olarak ya da enfeksiyon riski olan bir kişinin kişisel eşyalarını kullanırken bu virüs sizlere de bulaşmış olabilir. Mide gribine neden olan virüsler şunlar olmaktadır: Rota virüs, bu virüs genel olarak çocuklarda daha sık görülmektedir. Çocuklar virüs bulaşmış olan ellerini ya da diğer nesneleri ağızlarına sokarken bu virüsle enfeksiyon kapmaktadır. Bu virüsle enfeksiyon kapmış olan yetişkin kişilerde genellikle belirtiler meydana gelmez ama yine de hastalığı dağıtabilirler. Özellikle kurumsal ortamlarda enfeksiyon olmuş yetişkin kişilerin bilmeyerek başkalarına virüs bulaştırması kaçınılmaz olmaktadır. Bu kişilerde mide gribi hastalığına dair herhangi bir belirti olmasa da kalabalık ortamlarda bu virüs daha yaygın olmaktadır. Rota virüs mikrobuna karşı aşı çoğu ülkelerde bulunmaktadır ve ciddi olarak beliren belirtileri önlemede etkili olduğu kesinlikle gerçektir. Mide gribinin gerçekleşmesinde bir diğer virüs ise noro virüsler olmaktadır.

Mide gribi belirtisine neden olan noro virüs enfeksiyonu aileler ve topluluklar arasında sıklıkla yaygınlık gösterebilir. Özellikle küçük olan alanlarda yaşayan kişiler arasında yaygın olarak görülmesi daha belirgin olmaktadır. Çoğu durumda, enfekte olmuş gıdalardan bulaşabilir. Bunun yanı sıra insandan insana da kolaylıkla bulaşabilmektedir. Bazı kabuklu deniz ürünlerinde özellikle çiğ olan ya da az pişmiş olan istiridye de bu virüsün kişilere geçmesine neden olabilmektedir. Kirlenmiş olan içme sularında mide gribi nedenleri arasında görülmektedir. Fakat birçok durumda virüs lavabo pisliğinden kişiye oral yolla bulaşmaktadır. Lavaboları kullandıktan sonra eller yıkanmadan yemek yenildiğinde bu yolla bulaşma riski daha yüksek olmaktadır. Mide gribi belirtileri ise genel olarak kişilerde sulu olan ve genellikle kansız ishal oluşumu gerçekleşir, karın krampları ve karın ağrısı oluşumunun belirmesi, mide bulantısı ve kusma belirtisinin bir arada görülmesi, ara ara beliren kas ağrıları, şiddetli olarak beliren baş ağrısı, orta dereceli ateş gibi belirtilerin görülmesi mide gribi riskinin kişilerde olduğunun göstergesi olarak bilinmektedir.
" } ] }