{ "title": "Yaz Gribi", "image": "https://www.grip.gen.tr/images/yaz-gribi.jpg", "date": "21.01.2024 05:00:43", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Yaz gribi, yaz aylarının korkulu rüyasıdır. Tam havalar ısındı oh ne güzel derken yaz gribine tutulmak hayatı cehenneme çevirmeye yeter de artar bile. Yaz gribine klima hastalığı ismi de verilmektedir, çünkü bu hastalık genellikle yanlış klima kullanımı sonucunda, yüksek ateş halsizlik ve kas ağrıları gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilerleyen belirtileri ise öksürük, balgam ile derin nefes alma isteği gibi belirtiler gelmektedir. Yalnız yaz gribi normal grip gibi bulaşıcı olmamaktadır ve hastalığa sebep olan mikrop, su tesisatlarında, soğutma kulelerinde havalandırma sistemlerinde çoğalıp, kişiye bulaşmaktadır. Klima cihazlarının içinde bulunan su zerreciklerini kişi solur ve istem dışı kişinin nefes borusuna kaçar ise bu durum kişinin yavaş yavaş hasta olmasına sebep olmaktadır. Yaz gribi kış gribinden farklı olduğu için, kış gribi ya da soğuk algınlığı gibi yaz gribinde farklı hastalıklarda kullanılan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdırlar. Bunun aksine yaz gribi olan hastalar kulak burun boğaz doktora gitmelidirler ve doktorun tavsiyelerine uymalı, kullanacakları ilaçları da ona göre almalıdırlar.

Yaz Gribinden Korunmak İçin Alınması Gereken Tedbirler: Yaz gribinden korunmak için temizlik çok önemlidir. Bu sebeple hastalığa henüz yakalanmamışken klimaların ve havalandırma genel bakımları iyice yapılmalı, temizliklerine dikkat edilmeli ve periyodik filtre değişikliklerinin zamanında gerçekleşmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca, aynı şekilde havuzların da bakımları zamanında yapılmalı, ilaçlama ve havalandırma işlemleri unutulmamalı, su değişimi, havuz suyunu boşaltarak detaylı olarak yapılan havuz temizliği zamanında ve özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Kısacası, yaz gribi normal gripten farklıdır ve alınacak tedbirlerle kullanılacak ilaçlarda farklılık göstermektedir. Yaz gribi doğru klima kullanımı ile önlenebilektedir. Bu sebeple klimayı dikkatli ve mükün olduğunca az kullanmak faydalı olacaktır. Ayrıca, klimayı sısık sık kapatıp, bir süre sonra tekrar açmak, sıcaklık ayarını çok düşürmemek, filtreleri zamanında yenilemek, yatak odasının camını açarak içerinin hava almasını sağlamak ve bol bol su tüketmek de yaz gribinin oluşmasını önlemek için alınması gereken tedbirlerdendir.
" } ] }