Grip Çorbası Grip, özellikle soğuk kış aylarında yaygın olarak görülen bir viral enfeksiyondur. Genellikle nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılsa da, grip daha ani gelişen yüksek ateş ve şiddetli kas ağrıları ile ayırt edilir. Günlerce devam eden yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir. Grip, şiddetine göre evde uygulanabilecek yöntemlerle veya doktor yardımıyla tedavi edilebilir. Ancak, grip olan kişinin kendi sağlığını korumak ve hastalığın başkalarına bulaşmasını önlemek için alması gereken bazı basit önlemler vardır. Gripten Korunma ve Tedavi Önerileri Öncelikle öksürürken ve hapşururken ağız ve burun bir mendil veya dirsek içi ile kapatılmalıdır. Ellerin sık sık yıkanması, hijyen sağlamak açısından önemlidir. Hasta olan kişi soğuk ortamlardan uzak durmalı, kalın giysiler giymeli ve bol sıvı tüketmelidir. Sıcak çorbalar ve bitki çayları da grip belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Grip tedavisinde etkili olan bir çorba tarifi aşağıda verilmiştir. Grip Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Terbiyesi İçin
Grip Çorbası Nasıl Yapılır? Grip çorbasının yapımına tavuk kalçasının derisini soyarak başlayın. Ardından tavuk göğsü ve kalçayı çorba tenceresine alarak üzerine yeteri kadar su ve kabukları soyulmuş kuru soğanı ekleyin. Tavuk etleri pişinceye kadar haşlayın. Ayrı bir tencerede tereyağını kısık ateşte eritin ve üzerine un ilave ederek un hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Haşlanan tavuk etlerini haşlama suyundan alıp küp şeklinde doğrayın. Tavuk suyuna 1,5 - 2 litre kadar su ekleyip karıştırın. Tavuk suyundan bir miktar alarak unu pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak bulamaç haline getirin ve yavaş yavaş çorba suyuna ilave edip orta ateşte kaynatın. Kaynamakta olan çorbanın içine doğranmış tavuk etlerini ekleyin ve kaynamaya bırakın. Bu sırada çorbanın terbiyesini hazırlayın. Uygun bir kasenin içine yumurta sarısı, un ve taze sıkılmış limon suyunu ekleyip iyice çırparak hazırlayın. Hazırlanan terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya eklerken bir taraftan da karıştırmaya devam edin. Ardından dövülmüş sarımsakları, tuz ve baharatları çorbaya ekleyin ve 5-6 dakika kadar daha kaynatın. Çorbayı ocaktan alın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun. |