Grip Nasıl Geçer?
20 Temmuz 2024

Grip Nasıl Geçer?


Grip, boğaz, burun ve akciğerler dahil olmak üzere tüm solunum sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır. Soğuk algınlığına kıyasla gripte ateş, yorgunluk ve eklem ağrıları daha şiddetli olur. Bulaşıcı bir rahatsızlık olduğu için grip, salgınlar halinde etkili olabilir. Virüslerden dolayı ortaya çıkan bu hastalığı antibiyotikle tedavi etmek olanaksızdır. Bu nedenle grip nasıl geçer, neler yapılmalı, hangi önlemler alınmalı bunların iyi bilinmesi ve uygulanması gerekir. Grip, kendini ateşle, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, yorgunluk, boğaz ve baş ağrısı belirtileriyle gösterir. Hastalığın ayırıcı tanısının iyi yapılması gerekir. Belirtiler bir haftadan uzun sürerse mutlaka doktora gidilmelidir. Gripte belirtilerle birlikte ilk 3-4 gün oldukça ağır geçer. Eğer hasta yeterince dinlenir ve 7-10 gün süreyle kendine dikkat ederse, gribi atlatması ve iyileşmesi kolay olur. Ancak hastalarda birkaç hafta gribin neden olduğu belirtiler devam edebilir. Hastalığın başlangıcından ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı etkisi vardır. Bu nedenle hastalar gribi çevresindekilere de bulaştırabilir.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip virüsü nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin tedavisi için kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Hastalığın tedavisinde belirtilerin azaltılması ve hastanın rahatlamasını sağlayacak destekleyici tedaviler uygulanır. Grip hastalığının başlangıcında kullanılacak grip ilaçları hastalığın ilerlemesini önleyebilir. Hastalar, grip geçene kadar daha rahat olurlar. Ancak bu ilaçlar gribin tedavi edilmesine yardımcı olmaz. Sadece hastalardaki ateş, öksürük, burun tıkanıklığı ve yorgunluk gibi belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Kullanılan dekonjestanlar ise burun mukozalarını küçülterek daha rahat nefes alınmasını sağlar. Tuzlu burun solüsyonları da burun tıkanıklığında yararlı olur. Ayrıca öksürük ilaçları da hastanın öksürüğünün azalmasını sağlayabilir.

Grip tedavisinde antibiyotikler kullanılmaz. Çünkü antibiyotikler bakterileri yok ederler. Bu hastalık virüsler nedeniyle oluştuğu için, antibiyotiklerin herhangi bir faydası olmaz. Ancak bağışıklık sistemini zayıflatan grip, bakteriyel enfeksiyonlar bakımından risk oluşturursa, doktor denetiminde antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Grip İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Gribi tam olarak geçirmese de etkilerini hafifletecek bitkisel çaylar hastalık sürecinde kullanılabilir. Şifalı bitkilerin etken maddeleri gribi daha kolay atlatmanızı sağlar. Gribin en iyi ilacı bol bol dinlenmektir. Bu şekilde bitkisel çaylarla daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz. Grip için içebileceğiniz bitkisel çaylar ise:

  • Zencefil Çayı: Solunum yollarını açan ve burun akıntısını hafifleten zencefil çayı, aynı zamanda gribin neden olduğu eklem ağrılarını da azaltır. Hastayken düzenli olarak zencefil çayı içerseniz ateş düşürücü etkisinden ve boğaz ağrısından da kurtulabilirsiniz. Grip belirtileri başlamadan ve belirtiler devam ederken bu çayı içebilirsiniz.
  • Okaliptüs Çayı: Öksürüğe ve burun tıkanıklığına iyi gelen bu bitkisel çay, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısını azaltır. Bu şifalı bitki bronşit hastalığında da kullanılır.
  • Nane Limon Çayı: Bu çay halk arasında grip hastalığında geleneksel hale gelmiştir. Öksürüğe iyi gelen, boğazı yumuşatan bir etkisi vardır. C vitamini de içerdiği için çok faydalıdır.

Gripten Korunma ve İyileşme Süreci

Gripten korunmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için öncelikle istirahat edilmelidir. Bu süreçte belirttiğimiz bitkisel çayları içebilir, bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirecek ekinezya ve mate çayı gibi çayları da tercih edebilirsiniz. Ayrıca beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Greyfurt, mandalina, limon, portakal ve kivi gibi meyveleri, sarı ve kırmızı sebzeleri bolca tüketmelisiniz. Hastalık sırasında içtiğiniz su miktarını da artırmanız faydalı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Onur

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Grip sorununda antibiyotik kullanılmaz demişsiniz. Ancak ben grip olduğum zaman bademciklerim de şişiyor. Bu yüzden de doğal olarak antibiyotik kullanmam gerekiyor. Böyle bir durumda antibiyotik kullanmam yanlış mı olur acaba? Bu konuda bir bilginiz var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Onur Bey,

Grip, virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotikler genellikle etkili değildir. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullanılır. Ancak, grip sonrası bademciklerinizde şişme ve bakteriyel bir enfeksiyon gelişmesi durumunda doktorunuz antibiyotik önerebilir. En iyisi bir sağlık profesyoneline danışarak durumu değerlendirmektir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Saygılar,

2. Cevap
cevap

Gümüş

Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak tehlikelidir. Fazla antibiyotik kullanmak da tehlikeli. Doktor tavsiye etmeden antibiyotik kullanmayın. Zaten eczaneler de reçete olmadan antibiyotik vermiyorlar. Yani almak isteniz dahi alamazsınız. Antibiyotikler tamamen kimyasal hammaddelerle yapılıyor. Bu yüzden yan etkisi çoktur. Her grip rahatsızlığında da antibiyotik kullanılmaz. Doktor uygun görürse antibiyotik tedavisi başlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yaz Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Yaz Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Ağır Grip Nasıl Geçer?

Ağır Grip Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Grip ile Nezle Arasındaki Fark Nedir?

Grip ile Nezle Arasındaki Fark Nedir?

Alerjik Grip Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Grip Belirtileri ve Tedavisi

Kuş Gribi Hangi Hayvanlarda Görülür?

Kuş Gribi Hangi Hayvanlarda Görülür?

Grip ve Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Grip ve Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Grip Olmanın Yolları Grip Salgını

Grip Olmanın Yolları Grip Salgını

Güncel

Bebeklere Grip Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Grip Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Grip Aşısı Hangi Ayda Yapılır?

Grip Aşısı Hangi Ayda Yapılır?

Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir?

Grip ve Nezle Belirtileri ve Tedavisi

Grip ve Nezle Belirtileri ve Tedavisi

Mide Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Mide Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Kedi Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Kedi Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Grip İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Grip İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağır Grip

Ağır Grip